Een goede nachtrust

Leuk nieuw thema. Ik moest er wel even over na denken. Wat kan ik nou maken dat iets met Nacht te maken heeft. Maar ineens wist ik het. Ik heb eigenlijk elke week wel te maken net Nacht en eten. Neeeee ik ben niet van het middernacht-snacken hihi. Vroeger kon ik er wel wat van, maar gelukkig is dat verledentijd en vlogen de kilo’s er bij mij ook af.
Sommige van jullie hebben een zwak voor mooie stofjes of wol. Ik kan het niet laten of verschillende soorten meel te kopen. Ik denk dat ik wel 7 of 8 soorten in de kast heb staan. Van boekweitmeel tot roggebloem. Allemaal biologisch en het liefst van de molen hier om de hoek. En ik gebruik het ook nog eens allemaal. Minstens 1x per week bak ik zelf een brood. Dat kan van alles zijn, koffiebroodjes, rozijnen-notenbrood of zoals vandaag een Marokkaans brood voor bij het eten.  Wat heeft dit nou met het thema te maken? Nou simpel, mijn deeg staat minstend een nacht te rijzen. In veel recepten staat een uurtje of iets meer, maar ik heb geleerd dat de goede enzymen pas vrij komen  als het gist zijn werk kan doen.  Plus dat het brood erg luchtig en een zachte smaak krijgt. Voor jullie maak ik een recept voor een rozijnen-notenbrood. Ik neem voor dit recept gewoon volkorenmeel maar elke combi is mogelijk.
 
 
300 gr volkorenmeel
100 gr zelfrijzendbakmeel
20 gr broodverbeteraar (soezie)
100 gr suiker 
1 zakje gist
40 gr boter
240 ml lauw water
1 tl kaneel, kardemom, steranijs 
4 el rozijnen
4 el krenten
6 el noten 
evt dadels, muesli, gedroogd fruit.
 
Meng de gist en suiker en beetje lauw water. Laat even staan en zeef het meel er boven. Doe de boter, broodverbeteraar  en water er bij en kneed tot een soepel deeg. Blijft het plakken voeg dan kleine beetjes meel toe. Zelf kneed ik het brood met de hand, maar je kan ook prima een broodbakmachine gebruiken om het deeg te kneden. 
Zet het deeg in een grote kom en  afgedekt op kamertempratuur neer en laat het een nacht of anders 10uur staan. Het zal ongeveer verdubbelen. 
Tijd om de tweede keer te kneden. Meng als de noten, kruiden en rozijnen door het deeg en doe het in de broodvorm die je wilt gebruiken. Je kan het brood ook gewoon zonder vorm op de plaat bakken. Laat het deeg weer 1 uur rijzen. Wees geduldig want in deze rijstijd krijgt het deeg zijn luchtigheid. 
Verwarm de oven voor op 180C en bak het brood in 40min gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. 
Dit bericht werd geplaatst in Februari 2012: Nacht. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een goede nachtrust

  1. Antoinette zegt:

    Heel erg leuk, lijkt me erg lekker. Af en toe bak ik ook een broodje, ik denk dat ik dit ook eens ga proberen!

  2. Edje zegt:

    Ziet er erg lekker uit! Vind het wel leuk, eens iets anders ertussen dan naaimaaksels! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s